Muziektherapie:

Muziek ervaren kan iedereen, ook wanneer iemand een lager cognitief vermogen heeft. Het is toegankelijk voor mensen met een beperkt spraakvermogen, omdat praten niet nodig is. Door samen muziek te maken, kan op een gelijkwaardige manier contact worden gemaakt. Tegelijkertijd is de muziek een veilig middel om met nieuw gedrag te oefenen. Tijdens het maken van muziek wordt automatisch contact gemaakt, maar vaak ook veel plezier.

Muziektherapie is een ervaringsgerichte therapievorm, die samen met beeldende therapie, dramatherapie en psychomotorische onder vaktherapie valt. Het is een methodische behandelvorm die kan bijdragen aan de behandeling van verschillende psychische- en cognitieve problemen. Muziek heeft de bijzondere eigenschap dat het herinneringen, emoties en belevingen kan oproepen. Muziek kan zelfs lichamelijke reacties veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan het krijgen van kippenvel bij muziek die je raakt.

In de tweede video laat een moeder zien hoe muziektherapie haar zoons heeft geholpen: https://www.vaktherapie.nl/muziektherapie

Voor wie?

Muziek Mobiel geeft muziektherapie aan jongeren en volwassenen met een rugzakje. Dit rugzakje kan van alles inhouden en ervoor zorgen dat je soms tegen problemen aanloopt. Misschien heb je moeite met contact maken, met concentratie, ben je onzeker, heb je last van spanningen of weet je niet zo goed hoe je met je emoties moet omgaan.

Tijdens de muziektherapie gaan we hiermee aan de slag!

Voorbeelden van persoonlijke doelen bij de muziektherapie:

Bij mensen met een ernstig meervoudige beperking kan zintuigelijke prikkeling en stimulering een doel zijn. Hoe dit te werk gaat, wordt uitgelegd in het kopje ‘Muziek en EMB’.

Twijfel je of muziektherapie geschikt is voor jou of je kind? Bel of mail me dan gerust!