Je bent zoals je speelt.

Als iemand erg onzeker is, zie je in de muziek vaak dat iemand ook erg zachtjes speelt. Door succeservaringen op te doen en steeds iets buiten de comfortzone te stappen, kan iemands zelfvertrouwen vergoten.

Mark (fictieve naam) is een man van 32 jaar. Hij gaat naar een dagbesteding, omdat hij psychische klachten heeft. Hij kan erg achterdochtig zijn en is erg onzeker. Wel houdt hij erg van muziek. Zo kwam hij bij mij terecht. Markt vertelde me dat hij wel gitaar zou willen leren spelen en dat zijn we ook gaan doen.

In het begin speelde Mark heel zacht. Wanneer iets niet lukte, wil Mark het liefst opgeven en zeggen dat hij het niet kan. Door het juist toch nog een keer te proberen en door te zetten, overwon hij zichzelf. Tijdens het gitaar spelen lag de focus op het plezier hebben en niet op het ‘goed doen’. Vaak vroeg ik Mark wat hij zélf goed vond gaan. Door dit zelf te benoemen, ervaart hij meer dat hij trots mag zijn op zijn kunnen.

Na een tijdje begon Mark luider op de gitaar te spelen. Ook in contact met mij als therapeut was hij meer aanwezig, hij begon mij ook vragen te stellen, iets wat hij voorheen niet deed.  Op de dagbesteding was hij spraakzamer geworden, omdat hij met mensen over muziek en gitaarspelen praatte. Het gitaarspelen had Mark een stukje zingeving gebracht. Ook had hij iets om trots op te zijn. Het zelfvertrouwen van Mark leek te groeien.