Muziek en afscheid

Anne (fictieve naam) heeft autisme en kwam bij mij in behandeling. Ze had last van paniekaanvallen die na een traumatische ervaring zijn ontstaan. Op het moment dat ze bij mij in behandeling kwam, ervaarde ze veel stress en angst. Dit kwam doordat ze afscheid moest nemen van haar vaste begeleiders, omdat ze naar een andere vorm van begeleiding ging. Samen hebben we naar dit afscheid toegewerkt, door een afscheidslied voor haar begeleiders te schrijven.

Door het schrijven van een lied, kunnen vervelende dingen bespreekbaar worden gemaakt. Ook wordt op deze manier van deze vervelende dingen, iets moois gemaakt; een liedje! Anne kan nu op een laagdrempelige manier haar gevoel delen aan andere mensen, door dit liedje te laten horen.

Wekelijks zijn we bezig geweest met het nummer schrijven en later hebben we het opgenomen. Anne kon zich op deze manier voorbereiden op het afscheid en het gaf haar een mogelijkheid haar emoties te uiten. Toen het lied af was, wilde ze het heel graag laten horen aan haar begeleiders. Ze gaf aan op te zien tegen de dag van het afscheid, maar er ook een beetje naar uit te kijken. Dan kon ze namelijk het lied laten horen!

Ik heb haar gevraagd een kort stukje over deze ervaring te schrijven:

“Ik had een moeilijke tijd achter de rug, en moest afscheid nemen van mensen nemen waar ik het heel moeilijk mee had. Met Janneke hebben we hier aan gewerkt! Door muziek kon ik mijn emoties uiten, er gevoel en woorden aan geven. We hebben er langzaam helemaal naartoe gewerkt en kon ik op een goede manier afscheid nemen. Het heeft me enorm geholpen.”